Pooltak Nova Comfort

Köpa pooltak - vanliga frågor och svar

Vanliga frågor vid köp av pooltak

Det finns en mängd olika pooltak på marknaden. I nedan avsnitt förklarar vi bland annat fördelarna med att köpa pooltakt, de olika utföranden av pooltak som vi har i vårt sortiment samt hur monteringen av de olika pooltaken genomförs. 

Varför ska man köpa pooltak?

Ett pooltak förlänger din badsäsong och minskar din energiförbrukning då poolen får en extra uppvärmningskälla från solljus. En solig dag kan temperaturen höjas med hela 8 grader! När vädret inte är gynnsamt badar du under taket och när sedan solen tittar fram skjuts hela taket enkelt bort och du badar under bar himmel. Ett pooltak skyddar mot löv, smuts och surt regnvatten. Du kan därför minska ditt användande av kemikalier. Ett pooltak förhindrar även vattenavdunstning för den som bor i område med vattenbrist. Alla pooltak i vårt sortiment uppfyller även lagstadgat krav på barnsäkerhet för poolägare.

Vår leverantör Gullberg & Jansson

Vi säljer pooltak från Gullberg & Jansson. Ett pooltak från Gullberg & Jansson har en lång livslängd tack vare robusta konstruktioner, förstärkta aluminiumprofiler och paneler med UV-skydd på båda sidor. Samtliga modeller har mjuka och behagliga linjer och vi har varit noggranna med detaljerna. Vid design har man strävat efter att dölja nitar och rostfria skruvar och använda stabila lösningar för utsatta funktioner som lås, gångjärn och hjul. Alla pooltak från Gullberg & Jansson är barnsäkra, kan snabbt låsas upp med nyckel och uppfyller lagstadgat krav på barnsäkerhet. Samtliga pooltak från Gullberg & Jansson är certifierade och godkända enligt fransk säkerhets- och kvalitetsstandard (NF P 90 309) och de omfattas av tre års materialgaranti.

Pooltak i Box

Gullberg & Jansson har både pooltak i box och måttanpassed pooltak i sitt sortiment. Ett pooltak i box innebär att pooltaket levereras omonterat och kommer förpackat i en stor träbox. Boxtaken kommer i standardstorlekar. Pooltak Leia i box finns till pool 3x6m och 4x8m Pooltaket Nova Comfort i box  finns i ytterligare storlekar som passar pool 3x6, 3,5x7, 3x7,5, 4x8, 4x10, 5x10.

Ritningar till samtliga pooltak i box finns här.

Den stora fördelen med att köpa ett pooltak i box är priset, dessa pooltak är ca 30-50% billigare än måttanpassade förmonterade pooltak. Behöver ni inte ett måttanpassat pooltak men önskar hjälp med montering så kan alla boxtak i standardstorlek levereras förmonterade mot tillägg.

Pooltak utan skenor

I vårt sortiment har vi pooltaket Nova Comfort som har skenor på båda sidorna, och pooltaket Leia som har skena på en sida och hjul på den andra sidan.

Ritningar

Söker du exakta ritningar till något av våra pooltak hittar du dem här.  Ritningarna till Nova Comfort anger avstånd mellan skenornas insida, medan det för Leia är minimiavstånd som måste hållas från skenans insida till plant underlag på motstående långsida där hjulen kan löpa fritt

Kan jag köpa ett förmonterat pooltak?

Alla pooltak kan köpas färdigmonterad mot pristillägg. Vid förmontering är det krav att taken levereras med kranbil för att undvika skador. Eftersom förmonteringen sker på fabriken i Ungern ökar leveranstiden, normalt är att det tar ca 3-veckor från beställning. Säsongen 2022 kostar förmontering följande:

Modell Monteringspris Kranbilstillägg*
Pooltak 3-sektioner 18.900:- Från 4.625 till 6.250:-
Pooltak 4-sektioner 20.900:- Från 4.690:- till 6.925:-
Pooltak 5-sektioner 23.900:- Från 4.856:- till 8.720:-

 *varierar beroende på leveransadress

Skillnad mellan klarplast och kanalplast?

Söker man ett mer billigt pooltak kan kanalplast vara ett alternativ. Ett pooltak i kanalplast är ca 10-12% billigare än samma modell klarplast. Kanalplast ger ett naturligt insynsskydd. Kanalplasten är lättare och består av kanaler med ett mellanrum av luft vilket ger den en något bättre isoleringsförmåga än klarplasten. Eventuella repor syns inte lika tydligt och inköpspriset är lägre än priset för klarplast.

Tänk på att det kan uppstå algtillväxt inne i kanalerna på ett pooltak utrustat med kanalplast och det går inte att få bort algerna när de väl har fått fäste. Risk för  algtillväxt finns om pooltaket är placerat i skugga eller nära vegetation som gräs, buskar och träd etc.

Missfärgningar på kanalplasten på grund av alger eller annan extern miljöpåverkan omfattas inte av den 3-åriga materialgarantin.

Pooltak med kanalplast från Gullberg & Jansson är mellan sex och tio mm tjocka. Ett pooltak med klarplast är en exklusiv lösning för dig som vill simma under taket och ändå kunna se fritt ut. Vid stora temperaturskillnader bildas det dock lätt kondens på tak och väggar vilket kan försämra sikten. Pooltak med klarplast ger dig fritt ljusinsläpp och förhöjer effekten av din eventuella poolbelysning.

Förlängningsskenor

Vi rekommenderar alltid förlängningsskenor som tillval så att man kan skjta hela pooltaket från poolen och därmed utnyttja poolens fulla längd. Förlängningsskenor till vårt standardsortiment, pooltak i box, köps i set om 3200 mm.

Vilka garantier har Gullberg & Jansson på sina pooltak?

Samtliga pooltak från Gullberg & Jansson omfattas av 3 års materialgaranti. Skador som uppkommer på grund av storm, försumlighet eller vårdslös hantering omfattas inte av garantin. Överbelastning orsakad av snö eller is betraktas som försumlighet.

Hur lång tid tar det att montera ett pooltak - monteringsfilm?

Tiden för montering beror såklart på hur stort pooltak du har. För de mindre modellerna i Gullberg & Janssons  standardsortiment bör man räkna med två arbetsdagar för två personer.

En monteringsfilm från fabriken för pooltaket Nova Comfort hittar ni i denna länk.

 

En monteringsfilm från fabriken för pooltaket Leia hittar ni i denna länk

Leverans av pooltak

Alla pooltak i Box körs ut av speditör med extra lång lossningstid. Normalt förfarande är att mottagaren öppnar boxen och lossar takets delar en och en. Detta då boxen är tung och inte kan lyftas med handkraft. Mottagaren ansvarar för lossning, vi rekommenderar att man är två personer då vissa delar är långa/otympliga.

Antracit eller Aluminiumvit - val av färg på profilerna på ditt pooltak

Med start säsongen 2019 pulverlackeras alla pooltak i box. De färger som finns att välja mellan är Antracit och Aluminiumvit. Nedan finns exemepelbild på de två färgvalen med referens mot ett rör i eloxerad aluminium.

Gullberg & Jansson Aluminiumvit Antracit

Pooltak på vintern

Alla pooltak från Gullberg & Jansson klarar som minimum en last på 45kg/kvm. Notera dock att vid snöfall kan vikten snabbt komma att överstiga denna nivå. Många av våra kunder i mellansverige och söderut använder pooltaket som en vintertäckning på sin pool. Detta förutsätter dock att man är vaksam på snölast, och att man försiktigt borstar av taket om det bygger upp snö ovanpå. 

Poolstege

Fast monterade poolstegar går tyvärr inte att använda med pooltak i vårt standardsortiment. Har ni stege behöver den antingen vara en modell som går att lyfta bort, alternativt att vi hjälper er med ett specialtak som anpassas med dörr i kortänden för att kunna skjutas förbi en stege.

Hur mycket plats tar ett ihopskjutet pooltak?

Det beror såklart på hur stort ditt pooltak är men generellt kan man säga så här:
Takets bredd ihopskjutet är den största sektionens bredd + 60 mm per övriga sektioner.
Dvs, är pooltaket i tre sektioner blir takets ihopskjutna bredd den största sektionens bredd + 120 mm.
Är pooltaket i fyra sektioner blir takets ihopskjutna bredd den största sektionens bredd + 180 mm.
Är pooltaket i fem sektioner blir takets ihopskjutna bredd den största sektionens bredd + 240 mm.

Hur bred den största sektionen är kan du se på pooltakets ritning.

Offert på pooltak och tillbehör

Vi säljer ett stort antal pooltak varje säsong och är angelägna om att vara konkurrenskraftiga vad gäller information, service och pris för att därigenom bli ert förstahandsval som leverantör. Hittar ni samma pooltak till ett lägre pris eller vill ni få en offert på pooltak med tillbehör så kontakta oss för offert inom 24h.

Frågor avseende pooltak

Har ni frågor avseende pooltak så är ni välkomna att ringa oss på 08-299 735 eller kontakta oss via formuläret nedan.